Xəbər lenti
Axtar
Ən çox oxunan
  • Ermənilər Laçını minalayır: Bakı NƏ ETMƏLİDİR?
  • Zəngilanın baş planı açıqlandı
  • Azərbaycan-Türk Xalqları Qardaşlığı İctimai Birliyinin rəhbərliyi Balakən rayonunda işgüzar səfərdə olub
  • Bu gün milli mətbuatımızın banisi Həsən bəy Zərdabinin doğum günüdür
  • NASA astronavtı kosmosda torpaqsız bitki yetişdirdi
  • Mehriban Əliyevadan Silahlı Qüvvələr Günü ilə bağlı PAYLAŞIM
  • Prezident Silahlı Qüvvələr Günü münasibətilə paylaşım etdi - FOTO
  • Türk dünyası ilə bağlı dərsliklər qəbul edildi - FOTO
  • Xaricdə təhsil almaq istəyənlərin nəzərinə...
  • İlham Əliyev: "Özbək və Azərbaycan xalqları bir yumruq kimi birlikdə olacağıq"
  • Şok iddia: ölülərlə danışmaq mümkün olacaq
  • Xaricdən idarə olunan feyk hesablarla şantaj halları var - XƏBƏRDARLIQ
  • İlkin Süleymanovun məhkəməsi: Nərmin Quliyevanı sonuncu dəfə görən şahid DANIŞDI
  • Rövşən Əkbərovun səhhətində PROBLEM YARANDI
  • ŞƏHİD İLQAR VERDİYEVİN "ANDINA SADİQ OĞUL"FİLMİNİN TƏQDİMAT MƏRASİMİ KEÇİRİLİB
  • "Əziz Şuşa, Sən Azadsan!".
  • Fitrə zəkatı nə qədər verilməlidir? - Video
  • İlham Əliyev Emmanuel Makronu təbrik etdi
  • “WhatsApp”a yeni funksiya əlavə edilib - Gizli fotolara giriş...
  • Soyqırımdan danışanlar Xocalıya baxsınlar – Hulusi Kılıç
  • "Azərbaycan-Türk Xalqları Qardaşlığı" İctimai Birliyinin fəaliyyətindən bəhs edən jurnalın təqdimatı keçirildi
  • Dünya azərbaycanlılarının Şuşa Zirvəsi: Diasporumuzun tarixi inkişaf yolu
  • Qədr gecələri nə vaxtdır? - QMİ
  • Deputat: "Operativ Qərargahdan xoş xəbərlər veriləcək" - VİDEO
  • Azərbaycanla 10 mühüm saziş imzalandı - Japarov
  • 03 Haz 2019, 22:13   
        752

    Qarpızın zəhərli olduğunu göstərən amillər – MÜTLƏQ ƏMƏL EDİN


    Yay mövsümündə insanlar sərinləşdirici kimi ya içkilərdən (su, ayran və s.) ya da soyuducudan çıxarılmış meyvələrdən istifadə edirlər. Bunlar arasında bostan bitkisi sayılan qarpıza tələbat daha çox olur. İçərisi qırmızı rəngli və tumlu olan bu sulu qida daha çox sərinləşdirici kimi istehlak edilir. Təəssüf ki, böyükdən kiçiyə hər kəsin sevərək yediyi qarpızdan zəhərlənənlərin sayı da az deyil. Zəhərlənmənin əsas səbəbi isə qarpızın ya köhnəlmiş olması ya da qeyri-təbii üsulla yetişdirilməsi olur. Qarpızın yetişdirilmə mərhələsində azotlu gübrələrin yalnış istifadəsi, meyvədəki nitrat səviyyəsini yüksəldir. Normadan artıq nitrat qəbulu da zəhərlənməyə gətirib çıxardır.
    XEBERTV.AZ qarpızın zəhərli olduğunu göstərən amilləri təqdim edir:
    Əgər qarpız qabığının içərisi sarı rəngdədirsə bu, qarpızda nitratın çoxluğundan xəbər verir. Belə qarpızları almaq təhlükəlidir. Qapığın içərisi mütləq ağ rəngdə olmalıdır.
    Qarpızda deşiklər varsa – Deşikli qarpızlar ilk baxışda orqanik təəssürat yaratsa da belə qarpızlardan uzaq durmaq lazımdır. Deşikli qarpızlar köhnəlmiş sayılır və bu da orqanizmə zərərlidir.
    Qarpızı kəsdikdən onun orta hissəsi yumşaqdırsa – Belə qarpızlar ya düzgün şəraitdə saxlanılmayıb ya da qeyri-təbii üsulla yetişdirilib. Araşdırmalara görə, müxtəlif dərmanlarla yetişdirilən qarpızların orta hissəsi yumşaq olur. Bu qarpızlardan da mütləq şəkildə uzaq durmaq lazımdır. Çünki, onlar zəhərli ola bilər.
    Qarpızı suya qoyan zaman rəngi dəyişərsə – Qarpızdakı nitrat səviyyəsini bu üsulla yoxlaya bilərsiz. Bunun üçün ilk növbədə bir dilim qarpızı suyun içərisinə qoyun. Bir müddətdən sonra suyun rəngi parlaq və çəhrayı rəngdə olarsa, bu qarpızda nitratın çoxluğundan xəbər verir.
    Çəkisi yüngül olarsa – Qarpızın çəkisi çox yüngül olmamalıdır. Aldığınızı qarpızın çəkisinə mütləq şəkildə diqqət etməlisiz. /Yeniavaz.com/
    loading...