Xəbər lenti
Axtar
Ən çox oxunan
  • İranda silahlı qruplaşma üzvləri ilə sərhədçilər arasında atışma olub, ölənlər var
  • Osmanlı dövləti haqda mobil oyun avstraliyalı qızı müsəlman etdi...-İBRƏTAMİZ-VİDEO
  • Azərbaycanda Respublika Günü qeyd edilir
  • İran şokda: Pulların üzərində "Yaşasın Azərbaycan" şüarı - FOTO
  • Ermənilərin atdığı ehtimal edilən top mərmisi tapıldı
  • Pakistanda baş verən “A-320” qəzasının şok sirləri – Elmi-lədun
  • Bakıda mağazalara girdi, hamının borcunu ödədi - Video
  • "Ermənilər Şuşada törətdikləri təxribatla xalqımızın əsəblərini tarıma çəkmək istədilər"
  • Ermənistanı yerlə-yeksan edəcək sistem: Azərbaycanın elə gizli silahları var ki... - General SİRLƏRİ AÇDI
  • Ramazanda fitrə nə vaxtadək verilməlidir? - VİDEO
  • Deputat: Əhali təkidlə müharibə istəyir... – Video
  • Azərbaycan əsgəri, Şuşanı Vur, Xankəndini Vur!
  • Araikdən yeni provokasiya: “məclis”i Şuşaya köçürür
  • Mumiyalarla bağlı yeni kəşf
  • DTX Elçin Quliyevin müavinini belə saxladı - Əməliyyatın VİDEOSU
  • "Qeyrəti olan hər vətəndaş bu gün Ali Baş Komandanın Şuşa ilə bağlı əmrini gözləyir…"
  • Şəhidlər məzarının istinad divarı uçuruldu.
  • Koronavirusu bir saniyədə tapan lazer icad olundu
  • Pandemiyadan sonra meqapolislərdə həyat hansı formada olacaq?
  • Ulduz falı - 19 MAY
  • Alimlərdən korona ilə bağlı növbəti tədqiqat
  • Laçının işğalından 28 il ötür
  • Şok: Baş nazir prezidentin xanımını həbs etdirdi
  • Türkiyədə 91 illik rekord qırıldı: 1929-dan sonra ilk...
  • Baş nazirdən ölkəyə giriş-çıxışla bağlı - Qərar
  • 22 Mayıs 2020, 07:33   
        54



    İmmuniteti gücləndirən - Vasitələr

    Yemək və şirniyyatlara xüsusi dad, xoş ətir, bəzən rəng qatmaq üçün istifadə olunan ədviyyatlar insan orqanizmi üçün faydalıdır. Ədviyyatların digər xüsusiyyətlərindən biri də antioksidant təsir göstərməsidir.

    XEBERTV.AZ Azərtac-a istinadən xəbər verir ki, onların tərkibində olan mineral və vitaminlər maddələr mübadiləsini sürətləndirir, immuniteti gücləndirir.

    Ədviyyatlar içərisində ən çox istifadə olunan qara istiot zülal, mineral maddələr, karbohidrat və S vitamini ilə zəngindir. İstiot yaddaşı gücləndirir, orqanizmi mikroblardan qoruyur, beyində damarları genişləndirir, qan dövranını tənzimləyir, ürək ağrısının azalmasında faydalı hesab edilir.

    Qara zirə yaddaşı möhkəmləndirir, immuniteti gücləndirir.

    Geniş istifadə olunan nanə həzm prosesinə kömək edir və ürəkbulanmanı azaldır.

    Sevilən ədviyyatlardan olan sarıkök isə fosfor, dəmir, yod, kalsium, S, B1, B2, B3 və K vitaminləri ilə zəngindir. Onun tərkibindəki efir yağı antioksidant rolu oynayaraq orqanizmi cavanlaşdırır və müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur.

    Üyüdülmüş və quru halda olan zəncəfil çox güclü antioksidant təsirə malikdir.

    Qurudulmuş qızılgül ləçəklərinin çaya atılması ona dad verir və ürək fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

    Udi-hindi və sarıkök də olduqca faydalı ədviyyatlar sayılır və onların tərkibində də orqanizm üçün faydalı olan çoxlu vitaminlər var.

    Mütəxəssislərin ədviyyatlardan istifadə zamanı 5-10 qramdan artıq istifadə etməməyi tövsiyə edirlər. Normadan artıq istifadə maddələr mübadiləsini zəiflədə, qəbizliyə və böyrək problemlərinə səbəb ola bilər.

    Növ zənginliyi ilə seçilən ədviyyatları qorumaq üçün onları düzgün şəraitdə 20 dərəcə istilikdə, rütubətin dərəcəsi 75 faizi keçməyən yerdə saxlamaq lazımdır. Onların saxlanam müddəti məhsulun istehsal tarixindən asılı olaraq bir ili keçməməlidir.
    loading...